Poluarea luminoasă – fenomen cu urmări negative asupra naturii și vieții omenești

 Poluarea luminoasă – fenomen cu urmări negative asupra naturii și vieții omenești

 


DESEURI METALERECICLARE


Dezvoltarea tehnologiei a însemnat, pe lângă aducerea unor beneficii vieții umane, și apariția unor efecte negative asupra mediului înconjurător și a sănătății oamenilor. Poluarea este un fenomen negativ cu urmări grave asupra vieții, în general. Dintre formele de poluare, cea luminoasă este mai puțin luată în discuție, putând avea urmări nedorite, precum distrugerea ecosistemelor și apariția unor probleme de sănătate și de siguranță pentru oameni și restul formelor de viață. Deși este considerată mai puțin dăunătoare, studiile au arătat că impactul ei este asemănător cu cel pe care îl generează poluanții atmosferici. Lumina artificială este o problemă complexă, în prezent dezvoltându-se la nivel mondial o mișcare de conștientizare a efectului și de luare a unor măsuri care să micșoreze efectele nocive asupra oamenilor și mediului înconjurător.

În articolul de mai jos vei descoperi ce este poluarea luminoasă, care sunt cauzele ei, de câte tipuri este, vei afla care sunt efectele negative ale poluării luminoase asupra biodiversității și asupra vieții umane și vei găsi câteva soluții perfecte pentru a combate și pentru a reduce acest tip de poluare.

Cuprins


1. Poluarea luminoasă – Informații generale

1.1. Cauzele poluării luminoase

3. Soluții pentru a reduce poluarea luminoasă

1. Poluarea luminoasă – Informații generale

Poluarea luminoasa- informatii generale

Poluarea luminoasă reprezintă modificarea cantității de iluminare pe care o are o anumită zonă și care nu este în consens cu lumina naturală existentă. Toată lumea știe faptul că oamenii folosesc din plin iluminatul artificial, mai ales pe timpul nopții, atunci când lumina naturală este aproape inexistentă.

Deși este un lucru foarte important, pentru că oferă posibilitatea oamenilor de a realiza diferite activități distractive sau economice și noaptea, adevărul este că excesul de urbanizare duce, inevitabil, la un exces de iluminare artificială, care ajunge la un moment dat să afecteze oamenii, animalele și mediul natural. 

În ultima vreme se discută tot mai mult, inclusiv în mediul astronomic, despre faptul că cerul nu se mai poate observa corect din cauza poluării luminoase. La acest lucru se adaugă faptul că multe animale nocturne au probleme, fiind afectate în mare măsură de fenomen (un exemplu evident în acest sens fiind licuricii, unele specii fiind pe cale de dispariție). Astfel, oamenii de știință au realizat diverse hărți ale poluării luminoase, iar acestea au putut să fie de ajutor pentru identificarea impactului pe care iluminarea artificială a ajuns să-l aibă în întreaga lume. Foarte interesant este faptul că 99% din locuitorii țărilor dezvoltate trăiesc sub un cer contaminat de lumină artificială, dar și faptul că 60% din populația Europei nu poate să observe Calea Lactee.

Hărțile poluării luminoase arată consecințele la nivel mondial, diferitele culori folosite marcând practic nivelul de poluare luminoasă care există într-un anumit loc. Oamenii care locuiesc în zonele reprezentate de harta colorată în galben nu pot vedea cerul nopții clar, iar cei care trăiesc în locurile colorate cu roșu nu vizualizează deloc Calea Lactee. Există și studii de specialitate care demonstrează faptul că mai mult de o treime din populația Pământului nu poate să vadă galaxia. 

Cele mai poluate zone în acest mod se află în America de Nord (SUA, în special), Europa (Grecia, Malta, Spania) și Asia (Japonia, Taiwan, China). În Africa poluarea luminoasă este mai redusă, însă pe măsură ce locurile devin tot mai  dezvoltate economic, fenomenul se instalează inevitabil. Viața de noapte de aici este foarte intensă, cererea de iluminat artificial fiind tot mai mare, din cauza traficului de automobile, dar și a reclamelor comerciale.

Unii specialiști consideră că orașul cel mai poluat din lume este Hong Kong, deoarece are o densitate mare a populației, o economie înfloritoare și mai mult de 1000 de zgârie-nori. Studiul unei universități din Tokyo spune că o noapte aici este mai strălucitoare de o mie de ori față de limita normală.

UNESCO a consacrat în 1992 o secțiune specifică privind dreptul la conservarea cerului și la puritatea acestuia, iar în 2002 Congresul de la Veneția și Lucerna a cerut guvernelor mondiale să protejeze cerul nopții. ONU consideră cerul înstelat o moștenire comună a umanității și dorește protejarea sa. 

1.1. Cauzele poluării luminoase

Un oraș modern este o sursă de poluare luminoasă, deoarece aici există o serie de surse combinate care includ iluminatul public și cel privat. Lumina emisă își poate exercita efectul poluant direct, prin reflecție sau refracție. Poluarea luminoasă nu a fost luată în considerare prea mult, fiind considerată mai puțin periculoasă pentru sănătate, comparativ cu alte surse de poluare clasice, cum ar fi deșeurile, ceața, apele murdare. 

S-a observat rapid, însă, că lucrurile nu stau deloc așa, că poluarea luminoasă înseamnă, de fapt, apariția unor imense costuri de energie inutile, a unor probleme legate de securitate, distrugerea ecosistemelor bazate pe succesiunea noapte-zi, ivirea unor probleme de sănătate la nivelul populației Globului și reducerea activității observatoarelor astronomice, precum și a astronomilor amatori. 

Astfel, cauzele poluării luminoase sunt important de știut pentru a putea lua măsurile cele mai bune de combatere a fenomenului. Sursele de lumină artificială s-au înmulțit alarmant în ultima vreme, unele dintre ele fiind orientate preferențial către cer.

3. Soluții pentru a reduce poluarea luminoasă

Poluarea este un pericol pentru viața omului, în general, deșeurile, indiferent de felul lor, fiind prezente din ce în ce mai mult și înfluențând orice domeniu de activitate. Lupta pentru a îndepărta acest pericol este tot mai evidentă în toate țările Globului, care au conștientizat responsabilitatea pe care o au față de viitorul planetei. În acest sens, unele firme și companii au devenit tot mai responsabile, apelând la consultanță de mediu în vederea gestionării corecte a deșeurilor. Astfel, au reușit în acest fel să identifice categoriile de deșeuri generate, să aibă evidența lor lunară și anuală, să predea deșeurile către colectori autorizați pentru transport, depozitare, tratare și reciclare a deșeurilor, cu scopul de a micșora evident efectul nociv pe care aceste reziduuri îl au asupra sănătății omului și a mediului. 


De asemenea, pentru limitarea poluării luminoase au fost găsite diferite soluții importante, cum ar fi:


Luminile să nu mai fie îndreptate către cer, iar grădinile și fațadele clădirilor să nu mai fie extrem de luminate;

Utilizarea rațională a iluminatului în interiorul și exteriorul casei;

Reducerea semnelor luminoase în magazine după încetarea muncii;

Eliminarea becurilor cu lumină roșie care perturbă păsările migratoare;

Eliminarea iluminării inutile;

Trebuie să existe legi clare care să limiteze poluarea luminoasă;

Locurile deosebite din punct de vedere geografic nu trebuie luminate pe timp de noapte;

Folosirea unor lămpi ecologice;

Să se utilizeze lumina cea mai puțin poluantă, cea monocromatică;

Promovarea de evenimente care contribuie la conștientizarea poluării luminoase;

Observatoarele astronomice au început să fie construite în zone izolate, afectate de poluarea luminoasă, micșorându-se influența negativă a fotopoluării, fapt care ar înlesni studiul spațiului cosmic.. 

În concluzie, poluarea luminoasă este un fenomen real, care trebuie combătut cu responsabilitate de societate. Cunoașterea în detaliu a fenomenului, a efectelor și soluțiilor împotriva sa va duce la micșorarea costurilor energetice, la revenirea ecosistemelor bazate pe succesiunea noapte-zi, la reducerea problemelor de sănătate ale oamenilor.

                            Mai multe detalii aici

Surse foto:

pexels.com

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Exemple de reflecție difuză: Perspectivă și fapte detaliate

Reflexii personale